19:00

Vellinge FF

Referat: AIF Barrikaden - Vellinge FF

Startelva (4-1-2-3): Mikael – Jonathan, Viktor, Albin, Osama – Johan Ahl - Björn, Jonas – Maksym, Henke, Johan L

Avbytare var Josef och Amine som båda kom in i den 65:e matchminuten, båda som anfallare, Josef till höger och Amine till vänster samt Alex83, Christoffer och Mohamed som inte spelade alls.

Första halvlek var inte bra från vår sida och det kändes inte bara som att det berodde på att vi fått stuva om en del i laget p.g.a. alla spelare som av lika skäl inte fanns att tillgå. Backlinjen där i stort sett inga spelat tillsammans med någon av de tre andra var ändå helt ok medan det offensiva spelet helt gick i baklås vilket till stor del säkert berodde både på alla förluster och på vår relativa måltorka på senare tid (1 spelmål på de senaste 4 matcherna). Det kändes nervöst och krampaktigt och det togs för lite löpningar och stundtals kändes det som om ingen ville ha bollen. Vårt närkampsspel – märkligt nog med tanke på alla tuffa spelare vi har – var inte heller alls så framgångsrikt som det oftast är men inte riktigt varit på sistone.

Vellinge FF skapade inte heller något att tala om första 25 minuterna – vilket delvis berodde på att de inledde väldigt defensivt - och bollinnehavet gick i perioder fram och tillbaka. Dock skulle vi än en gång släppa in en typ av mål som vi haft drivor av i år. På en frispark bara någon meter från hörnflaggan hamnar bollen runt straffpunkten (? svårt att se för alla skymmande spelare) där vi i klungen av spelare från båda lagen lyckas få till ett självmål med en boll som enligt den i och för sig annars aldrig så omdömesgilla domaren rullade över bollen i snigelfart.

Deras ledningsmål verkade inspirera dem för nu hade de på kort tid tre klara chanser att öka på sin ledning men en gång gjorde Mikael en mycket bra räddning, en gång räddade en av våra utespelare (vem?) på mållinjen och en gång räddades vi av ett dåligt avslut.

Vi själva skapade fram till den 43:e minuten knappt ens en halvchans men då skulle vi nog å andra sidan haft en straff när Henke i ett bra läge blev nerdragen i straffområdet.

Andra halvlek inleddes sen med en händelse som kunde avgjort matchen till Vellinges fördel men som istället kom att tända vårt lag när utfallet blev som det blev. En Vellingespelare fick skjuta ostört trots att vi hade hela fyra försvarare i omedelbar närhet varav dock ingen enda stötte utan samtliga avvaktade. Det verkar finnas ungefär lika många uppfattningar om vad som hände som det fanns människor på arenan men skottet studsade först i det som vissa menar var stolpen och andra hjulet för att sedan hamna i hjulet på andra sidan. Vissa menar att bollen var över linjen och de flesta att det åtminstone blivit mål om inte hjulen varit där. Nu blev det i alla fall inte dömt mål utan uppkast enligt någon ny regel som i princip varken någon spelare eller ledare kände till som säger att om bollen tar på hjulet är detta vad som gäller.

Antagligen var det faktum att vi, som det kändes för första gången på länge, hade lite flyt som gjorde att känslan av att vi kan fixa det här växte. Nu tog vi nämligen över spelet men skapade till att börja med ändå inte några hetare chanser. Dock var allt det som var dåligt i första halvlek väldigt mycket bättre nu. I den 61:a min fick vi vår första klara möjlighet till kvittering men vår fria spelare sköt ur halvdålig vinkel precis utanför den bortre stolpen. Strax efteråt kunde Vellinge punkterat matchen när deras ständigt farlige Emil Nilsson fick på ett rejält skott från tämligen nära håll, men ur aningen dålig vinkel, som Mikael lyckades tänja sig på till det yttersta och tippa till hörna.

Precis efter detta bytte vi in Josef och Amine vilket hade en positiv effekt på vårt nu visserligen bättre men ändå fortfarande en aning statiska spel. Vi dominerade nu eftertryckligt spelmässigt och i den 73:e min belönades vi också med ett kvitteringsmål när Henke efter att ha vänt bort sin bevakare på högerkanten slog ett inlägg på vilket Osama som smugit upp till bortre stolpen enkelt kunde stöta in bollen (gjorde han inte ett väldigt snarlikt mål tidigare i årets serie?).

Vi surrade nu som bin i och runt deras straffområde men oftast utan att få den där solklara målchansen. Flera av våra anfall var komiskt likartade – kändes som när man ser repriser på tv - när vi (nästan alltid Henke men någon gång Josef) kom ända ner till kortlinjen på högersidan och slog en passning längs marken som hamnade nära närmsta stolpen men inte ens när någon av de våra var först på bollen resulterade i att bolluslingen ville in. Allra närmast mål var vi dock när Jonas sköt en frispark bara millimetrarna utanför krysset. Där hade målvakten varit totalt chanslös om den istället gått strax innanför ramen.

Nu spelade vi plötsligt med stort självförtroende och med den fantasi som tidigare saknats och det såg verkligen ut som att vi skulle kunna trycka in ett ledningsmål samtidigt som vi spelade extremt offensivt och därmed kunnat bli straffade inte minst av denna snabba och svårfångade Emil Nilsson som alltid låg och fiskade vid mittlinjen. På ett inlägg av honom fick de också sin sista målchans i matchen när två av deras fyrtorn ställdes mot en ensam back bara 7-8 meter från målet. De verkade dock inte riktigt komma överens om vem som skulle skjuta och med hjälp av en sluggerinsats av denna vår sista spelare lyckades han rensa undan bollen ur närområdet.

Nu blev det inga fler mål och därmed skipades väl i stort rättvisa även om Vellinge som sagt hade några tillfällen att definitivt avgöra matchen.

Innan det här absurt långa referatet avslutas måste Osama ges beröm för sin fina insats som gjordes trots sin helt ovana vänsterbacksposition, trots att han ofta hade deras bäste spelare på sin lott att få stopp på och sist men inte minst att han p.g.a. Ramadan varken ätit eller druckit på hela dan.

Statistik: Hörnor: 9-6 Avslut på mål: 6-6 Avslut utanför: 6-3